دانشمندان 11 ساله

کمی بیشتر بدانیم، بیشتر از کتاب درس مان

دانشمندان 11 ساله

کمی بیشتر بدانیم، بیشتر از کتاب درس مان

بازی های رایانه ای و اعتیاد




مقدمه

یکی از مسائل خیلی جالب برای ما بچه ها بازی کردن است. یکی از بازی های خیلی جذاب هم بازی های کامپیوتری است. همیشه برایم سوال بود که چرا مادر و پدرم در خانه اجازه نمی دهند من هر بازی ای را انجام بدهم و یا آن بازی هایی را که اجازه می دهند را زیاد بازی کنم. جواب این سوال برایم خیلی عجیب بود. مادرم به من گفت بازی های رایانه ای اعتیاد آور است و این اعتیاد به سلامتی ات آسیب می رساند.

برای همین تصمیم گرفتم کمی در مورد اعتیاد بازی های رایانه ای تحقیق کنم. این تحقیق در کلاس تحقیق و پژوهش مان انجام شد و من به نتایج جالب رسیدم که همه ی بچه هایی که مثل من دوست دارند مدام بازی های رایانه ای انجام دهند، حتما باید به آن توجه کنند.


 بازی های رایانه ای و اعتیاد

سوال خیلی مهمی که باید از خودمان بپرسیم این است: آیابازی های رایانه ای می تواند اعتیاد بیاورد؟ پاسخ این سوال هم مثبت است. بازی های رایانه ای به دلیل جذابیت زیاد آن می تواند باعث شد که بچه ها بیشتر عمر و وقت خود را صرف آن کنند، از درس و زندگی خود بیفتند، از درس خواندن دور شوند و در خواب و بیداری فقط به بازی های رایانه ای فکر کنند. این ها همه یعنی زندگی این افراد به بازی وابسته می شود. آنها وقتی مشغول بازی هستند زمان را از دست می دهند و ساعت ها به بازی مشغول می شوند و زمانی هم که مجبور هستند از بازی دور شوند، مدام به بازی کردن فکر می کنند و تا زمانی که دوباره بازی نکنند احساس ناراحتی می کنند.

نکته مهم این است که همه ی آدم هایی که بازی می کنند معتاد به این بازی ها نمی شوند، بلکه این اعتیاد به زیاد بازی کردن بستگی دارد. یعنی هر چه بیشتر بازی کنیم، بیشتر احتمال معتاد شدن داریم و هر چه به سوی این عادت  پیش برویم، کمتر می توانیم از آن دور شویم.

 

تاثیرات منفی اعتیاد به بازی های رایانه ای

دانشمندان می گویند اعتیاد د به بازی های رایانه ای می تواند آثار بسیار بدی بر روی بچه ها داشته باشد. مهم ترین این تاثیرات عبارتند از: آسیب های روانی، افت تحصیلی و صدمات جسمانی. در ادامه در مورد هر کدام از این آسیب ها بیشتر توضیح می دهم.

 

الف) آسیب های روانی

آسیب های روانی که در اثر اعتیاد به بازی های رایانه ای به وجود می آیند عبارتند از:

افزایش پرخاشگری در کودکان

در بازی های رایانه ای خشونت و استفاده از اسلحه های گوناگون وجود دارد. البته این در همه ی بازی ها وجود ندارد. اما مهم ترین مشخصه بازی های رایانه ای، حالت جنگی بیشتر این بازی ها است. کسی که دارد بازی می کند برای رسیدن به مرحله های بعدی باید با نیروهایی به نام دشمن بجنگد. دانشمندان می گویند بچه هایی که بیشتر وقت خود را پای این بازی ها می گذرانند خشونت و پرخاشگری بیشتری هم دارند، اولیای مدرسه خانواده های آن ها را بیشتر به مدرسه می خواهند و وقتی که بزرگ تر می شوند مشکلات بیشتری با دیگران پیدا می کنند. 

گوشه گیر شدن کودکان

وقتی کودکان به انجام بازی‌های رایانه‌ای مشغول می‌شوند گذشت زمان را به هیچ وجه احساس نمی‌کنند. وقتی به خود می‌آیند که ساعت‌های زیادی از وقتشان صرف این بازی‌ها شده‌است. بنابراین کمتر به بازی های گروهی با هم سن و سال ها می پردازند و کار گروهی یاد نمی گیرند.

سرد شدن روابط بین والدین و فرزندان

افرادخانواده به خاطر مشغول بودن به تماشای تلویزیون یا درگیر بودن با رایانه و اینترنت و بازی‌های رایانه‌ای، کمتر وقت می‌کنند با یکدیگر بنشینند و صحبت کنند. این باعث سرد شدن روابط بین والدین و فرزندان می شود، طوری که آنان کمتر حوصله یکدیگر را دارند.

 

ب)افت تحصیلی

همان طور که گفته شد بازی‌های رایانه‌ای وقت زیادی  را از دانش آموز اشغال می‌کنند. بنابراین آنها وقت کمتری برای درس خواهند داشت. از آنجا که فکر و ذهن دانش آموز درگیر این بازی ها است بنابراین او نمی تواند روی درس هایش تمرکز کند. این یعنی او هر روز بیشتر نمرات بدی خواهد گرفت و درس هایش از قبل ضعیف و ضعیف تر می شود.

 

ج)صدمات جسمانی

از جمله مهم ترین مشکلاتی که اعتیاد به بازی های رایانه ای در کودکان به دنبال دارد عبارتند از:

مشکلات بینایی

به اعتقاد پزشکان، کودکانی که به مدت طولانی از رایانه استفاده می‌کنند در معرض خطر خستگی چشم قرار می‌گیرند. در این زمینه می توان با رعایت فاصله از صفحه نمایشگر، تنظیم نور صفحه نمایشگر و همچنین روشنایی نور این آسیب را به حداقل رساند. با این وجود خیره شدن به بازی به خودی خود باعث کلی آسیب به چشم ها می شود.

مشکلات اسکلتی

کودکانی که به مدت طولانی از کامپیوتر استفاده می‌کنند، دچار مشکلات و درد نواحی مچ، گردن و پشت می شوند. زیرا فرد در یک وضعیت ثابت ساعت‌ها می‌نشیند و در نتیجه ستون فقرات و استخوان بندی او دچار مشکل می‌شود.  

چاقی

بچه هایی که زیاد پشت کامپیوتر می نشینند و بازی می کنند، به دلیل تحرک کمتر، روز به روز چاق تر می شوند. آنها از آنجا که میلی به ورزش ندارند و وقت خود را با بازی ها می گذرانند، نمی توانند انرژی خود را استفاده کنند و چاق می شوند.

 

راه حل

برای این که این آسیب ها را کمتر کنیم می توانیم چند کار انجام دهیم:

والدین می توانند گاهی در انجام بازی‌های رایانه‌ای با کودکان خود همراه شوند

بازی‌های دسته جمعی اعضای خانواده می‌تواند به صمیمیت روابط آنان و ایجاد رقابت سالم در میان شان کمک کند.

والدین باید تا حدی با بازی‌های رایانه‌ای آشنا باشند و بدانند که هر بازی برای چه سنی است. والدین در این زمینه می‌توانند از کارشناسان کمک بگیرند.

والدین فقط استفاده از بعضی بازی‌های رایانه‌ای نه همه ی آنها را برای فرزندان خود مجاز کنند.

والدین باید در خرید بازی‌های رایانه‌ای فرزندشان را راهنمایی کنند.

می توان از بازی‌های فکری و معمایی برای رشد خلاقیت بچه‌ها استفاده کنند.

والدین باید درباره ی آسیب‌های بازی‌های رایانه‌ای مخرب با فرزندشان صحبت کنند.

فرزندان باید بدانند که از رایانه هم مانند دیگر وسایل زندگی به اندازه استفاده کنند.

به کودکان در ساعات معینی اجازهٔ انجام بازی‌های رایانه‌ای را بدهیم. شاید برای دفعات اول آنان کمی مقاومت نشان دهند، اما به مرور زمان به نظم استفاده از رایانه عادت می‌کنند

والدین زمان بیشتری را در کنار فرزندان خودشان بگذرانند. هر قدر صمیمیت وارتباط صحیح بین فرزندان و والدین بیشتر باشد، زمینه استفاده از چنین بازی‌هایی کمتر فراهم می‌شود.

 

تاثیرات مثبت بازی های رایانه ای در صورت عدم اعتیاد

بازی های رایانه ای همیشه هم مخرب و پر از ضرر و زیان نیستند. در صورتی که بچه ها با رعایت نکته های بالا به بازی مشغول بشوند و به این بازی ها اعتیاد پیدا نکنند، بازی ها می تواند برای شان اثرات مثبتی هم داشته باشد. از جمله مهم ترین این اثرات عبارتند از:

یادگیری را آسان و توجه کودکان را جلب می‌کند.

مهارت های کاربران برای اینکه نقش‌های یک بازی را یاد بگیرند تقویت می شودکه مهم‌ترین آنها مهارت حل مساله‌است.

باعث افزایش دقت دیداری وتفکر خلاق می‌شود.

کودک بدون کثیف کردن لباس‌ها و اطراف می‌تواند به راحتی نقاشی بکشد و رنگ‌ها را عوض کند.

مفاهیم و مبانی ریاضیات را با کمک شکل‌های مختلف و ساده به کودک آموزش می‌دهد.

بازی‌های رایانه‌ای بچه‌ها را وارد دنیایی می‌کند که کنترلش در دست آنهاست و به همین دلیل آنها از این بازی لذت می‌برند.

وسیله‌ای برای پر کردن اوقات فراغت کودکان است.


 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد